Written by 17:24 Genel, Teknoloji

Metaverse İle Gelecekte Bizleri Neler Bekliyor?

Metaverse İle Gecelekte Bizleri Neler Bekliyor?

Kripto dünyasında en merak uyandıran teknolojilerden biri Metaverse’dir. Sanal gerçeklikte normal hayatta yapılabildiği gibi alım satım yapabilmek artık çok kolay bir hale gelmiştir. Bu gibi projeler giderek artış gösterdiği için Metaverse ile ilgili projeler kripto dünyasında oldukça fazla kazandırmaktadır. Metaverse ile ilgili platformlar giderek gelişerek daha fazla kişinin ilgisini çekiyor.

Metaverse Nedir?

Metaverse kelimesinin Türkçe karşılığı evren ötesi veya öte evrendir. Metaverse, bilgisayar, android cihaz, VR lens gibi ara yüzler sayesinde içinde bulunulan zaman ve mekanların boyutundan uzaklaşıp, mevcut evrenin daha da ötesine geçmek olarak tanımlanabilir.

İlk olarak 1992 senesinde Neal Stephenson’un “Snow Crash” adlı romanında geçen Metaverse kavramı, kişilerin sanal gerçeklik gözlüğü kullanarak erişebildikleri dijital bir alanı anlatıyordu. Kripto dünyasında ise bu kavram bambaşka bir boyuta taşındı. 

Gelecekte Metaverse 

 

Strateji danışmanlığı firması olan ABD merkezli Future Today Institute’nün yöneticilerinden Melanie Subin, 2030 yılına kadar insanların çok büyük bir kısmının Metaverse olacağına inanıyor. Ona göre Metaverse platformlarını çoğu kişi iş sebebi ile kullanırken çoğu kişinin de kişisel hayatında çok fazla yer kaplayacak.

Bu konu ile ilgili The New York Post’a açıklama yapan Subin, “bazı kişiler bunu sadece veya eğitim sorumluluklarını yerine getirmek için kullanacaklar ancak bazı insanlar da uyanık oldukları saatlerin çoğunluğunu bu sisteme bağlı olarak geçirecekler dedi.” 

Başka uzmanlara göre Metaverse aslında birden fazla oyunculu oyunlar çıktığı zamandan beri yıllardır hayatımızda olduğunu düşünüyor. Geçen sene Facebook adını Meta olarak değiştirip sanal artırılmış gerçeklik gözlüklerini tanıttıktan sonra bu kavramın popülerleştiği de gözlemlenmiştir. Sektör temsilcileri, yakın gelecekte bu gözlüklerin çok sık kullanılan araçlara dönüşeceğini söylüyor.

Metaverse’e Uyum Sağlayanlar 

Ünlüler de bu kavramı oldukça benimsemeye başlamıştır. Örneğin rap dünyasının tanınan ismi Lil Nas X, Metaverse platformu olan Roblox’ta konser vermiştir. Buna ek olarak Travis Scott, Ariana Grande gibi ünlüler de örnek verilebilir. 

Moda endüstrisi de sanal giyim ürünlerini satmak için Metaverse programları ile ortaklık çalışmalarında bulunuyor. Örneğin Nike, NFT ayakkabıları üreten bir şirketi satın aldığını duyurmuştur.

 

(Visited 755 times, 1 visits today)
Close