Sağlıklı Beslenme Önerileri
Sağlıklı beslenme kişinin ihtiyacına göre beslenmesidir. İdeal kilonun korunması, ihtiyaç duyulan enerjinin tam olarak karşılanması ile sağlıklı beslenme mümkündür.
Sağlıklı Beslenme Nedir?
Sağlıklı beslenme en temelde insanların ihtiyaçlarına göre beslenmeleridir. Doğru miktarda ve ihtiyaç duyulduğu kadar besin tüketilmesi sağlıklı beslenmedir. Her kişinin kendi cinsiyetine, yaşına, sağlık durumuna göre günlük olarak ihtiyaç duyduğu enerji miktarı farklıdır. Bu nedenle genelde sağlıklı beslenme kuralları olsa da her beslenme programının kişilere özel olarak yapılması gerekir.
Vücudun fonksiyonlarını yerine getirmesi için karbonhidrat, protein, yağ, mineral ve lifi gerektiği kadar vücuda almalıdır. Bu nedenle aşırıya kaçmadan her besini tüketmeli ve beslenme programında da çeşitlilik sağlanmalıdır.
Sağlıklı Beslenirken Neler Yenir?
Sağlıklı ve yeterli yani dengeli beslenmek tüm besin kaynaklarından gerektiği kadar tüketmek demektir. Günlük enerji alımını fiziksel aktiviteler ile dengelemek de sağlıklı beslenmenin bir parçasıdır. Süt ve süt ürünlerinin, tavuk, balık, kuru baklagil, yumurta ya da taze sebzeler ile taze meyvelerin dengeli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Günde üç ana öğün yemek sağlıklı beslenme için önemlidir.
Özellikle kahvaltının atlanmaması da sağlıklı beslenmede olmazsa olmazlardandır. Öğünlerde besinlerin çeşitli olmaması ve tek tipte beslenmemek gerekir. Öğün aralarında enerjisi düşük olan besinlerin tüketilmesi gerekir. Bu nedenle de sağlıklı beslenen kişiler ara öğünlerde meyve, sebze ya da süt ve ayran gibi gıdalar tüketmelidir. Besinlerin sık sık ve çok çiğneyerek, yavaş yenmesi sağlıklı beslenmede önemlidir.
Sağlıklı Beslenmede Tüketilmemesi Gereken Besinler Nelerdir?
Sağlık insanlar için en önemli şeydir ve vücudu sağlıklı besleyerek sağlıklı bir bünyeye sahip olmak mümkündür. Sağlıklı beslenme demek sürekli olarak sağlıklı besinler, meyve ve sebzeler tüketmek değildir. Paketli gıdalardan ve fast foodlardan mümkün olduğu kadar uzak durmak sağlıklı beslenme rutininde önemlidir.
Rafine şekerden ve yağlı gıdalardan da uzak durarak sağlıklı beslenmek mümkündür. Öğün atlamadan ve bol bol sebze meyve tüketerek sağlıklı bir beslenme rutini oluşturabilirsiniz. Bol bol su içmek ve yeşil çay tüketmek de bu dönemde olmazsa olmazlardandır. Sağlıklı beslenme rutinine hafif tempolu yürüyüşler de eklenebilir.
Sigaranın zararları hakkındaki yazımızı okumak için tıklayınız.