Bursa’nın Tarihi Mekanları
Bursa, 1326 yılında Osmanlı topraklarına dahil edilen ve Osmanlı’nın ilk başkenti olarak Osmanlı’nın izlerini en çok taşıyan şehir olarak bilinmektedir. Bursa, İstanbul ve Ankara gibi nüfus bakımından yoğun olan şehirlerden sonra Türkiye’nin en büyük şehirleri arasında yerini alır.
Ekonomik ve tarihi açıdan Türkiye’nin en gelişmiş şehridir. Marmara bölgesinin gözde şehri olan Bursa, 27 arkeolojik, 1 doğal, 3 kentsel alan, 2042 adet korunaklı anıtı ve birden fazla cami ve türbelere yer vermektedir.
Bursa’nın Tarihi Yerleri
Bursa çok zengin bir kültüre ve doğaya sahiptir. Ortalama 700 yıllık kültürü ile kendine hayran bırakan ve yıl içinde turist akını yaşan Bursa’nın tarihi mekanları şunlardır.
Bursa Kaza Han: Bursa da bulunan en güzel han olarak kabul edilir. Kaza Han 1490 yılında ikinci Beyazıt tarafından İstanbul’daki hayır yapılarına kaynak amacıyla yaptırılmış bulunmaktadır.
Bursa Ulu Camii: 1396 ila 1399 yılları arasında, Yıldırım Beyazıt tarafında inşa edilmiştir. Ulu Camii Bursa’nın en önemli simgesi olarak kabul edilir. Türk İslam tarihinin en eski camileri arasında yerini almıştır.
Bursa Yeşil Türbe: Yıldırım Beyazıt’ın varisi Sultan Mehmet Çelebi tarafından 1421 tarihinde, İvaz Paşa’ya yaptırılmış bir eserdir. En önemli özelliği bütün duvarları ve köşeleri çini ile kaplı olan tek türbe olması özelliğini taşır.
Bursa Çekirge Hamamı: 1365 – 1370 tarihleri arasında yapılmış bir hamamdır. Bursa da bulunan kadınların ücretsiz olarak kullanması maksadıyla kadınlar hamamı olarak inşa edilmiştir.
Emir Sultan Külliyesi: Cami, tekke ve türbeden oluşan bir yapıdır. Sultan külliyesi olarak da adlandırılır. Türkiye’nin en çok ziyaret edilen cami ve türbeleri arasında yer alır.
Bursa Kapalı Çarşı: Kapalı çarşı, Bursa’nın heykel semtinde yer almaktadır. Burada bulunan restaurantlarda kıymalı, kuşbaşılı yapılan pideler ve mantılar lezzeti ile meşhur olmuştur.
Bursa Uludağ Kayak Merkezi: Kayak merkezi Bursa’nın en çok turist çeken ve yerlilerinde akın ettiği bölgedir.
Bursa’nın Neyi Meşhur?
Tarihi eserleri, tarihi yapıları, camileri ve türbelerin yanı sıra Bursa’nın daha birçok meşhur olan yiyecekleri bulunmaktadır. Bunlar;
- Şeftali,
- Deveci Armudu,
- Apolyont Kirazı,
- Zeytin,
- Bursa Çileği
Sonuç olarak Bursa, Türkiye’nin en kıymetli illeri arasında yerini alır. Osmanlı döneminden günümüze kadar yapılarını korumuş ve her adımı tarihi eser barındırmaktadır.